Histaminová intolerance je jednou z méně známých intolerancí. I když není tak známá, je možné, že ji právě trpíte i Vy.
Histamin je obsažen v mnoha potravinách, ale nejen v nich, také v nápojích.
Mezi rizikové potravny řadíme:
- Obecně vše zrající i kvašené;
- šampaňské, víno i pivo;
- kořýši a měkkýši;
- ryby - hlavně v podobě sushi;
- kvasnice;
- uzeniny - především klobásy;
- zrající sýry - především čedar, camembert, brie a rokfór;
- sójové výrobky;
- nakládaná zelenina;
- rajská jablka - včetně protlaků a kečupu;
- špenát, lilek, žampiony;
- čokoláda a kakao.
Za co může histamin?
- Problémy v těhotenství - diabetes, onemocnění trofoblastu, předčasné potraty
- Problémy s karidovaskulárním systémem - zejména pokles nebo vzestup krevního tlaku
- Problémy s ekzémy - otoky, zarudnutí, kopřivka, svědění
- Problémy se zažívacím ústrojím - bolesti břicha, křeče, nadýmání, plynatost
- Problémy s dýchacím ústrojím - dušnost, kýchání, rýma
- Problémy s centrálním nervovým systémem - bolesti hlavy, poruchy učení a paměti, podrážděnost